Reuma en artrose

Door reuma of artrose kunt u last krijgen van pijn, stijfheid, vermoeidheid of verandering in uw houding. Hierdoor is het uitvoeren van dagelijkse handelingen niet meer vanzelfsprekend.

De behandeling

Het is belangrijk om uw gewrichten goed te beschermen. Het gaat erom dat u bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten de gewrichten en spieren zodanig leert gebruiken dat het gewricht die belasting aan kan.

Wanneer u veel last heeft van uw gewrichten gaat u deze vaak bewust of onbewust ontzien. Of als u minder klachten krijgt gaat u uw gewrichten juist teveel belasten. Het is belangrijk om met beleid te blijven bewegen.

Wij leren u hoe u gewrichtsbeschermende principes toe kunt passen binnen dagelijkse handelingen en tevens hoe u deze minder belastend kunt maken.

Ook geven wij u inzicht in een uw belasting/belastbaarheid, in wat u doet (belasting) op een dag en wat u kunt (belastbaarheid).

Werkwijze

1. Intake

Als u zich aanmeldt bij Ergotherapie Reuver volgt eerst een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt vastgesteld wat uw hulpvraag is, welke problemen u ondervindt in uw dagelijks handelen.

2. Observatie

De ergotherapeut zal u vragen bepaalde handelingen uit te voeren. Zij observeert de manier waarop u dit doet, om zo de problemen die u hierbij ondervindt in kaart te brengen.

3. Behandeling

Na de intake en observatie heeft de ergotherapeut voldoende informatie om samen met u een behandelplan op te stellen en de behandeling te starten.

4. Evaluatie

Aan het einde van de behandeling vindt er samen met u een evaluatie plaats en wordt uw huisarts of specialist geïnformeerd over het verloop van uw behandeling.

Vergoeding

Ergotherapie is een erkend paramedisch beroep en wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Iedereen heeft recht op maximaal 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden extra uren vanuit de aanvullende verzekering.

Ergotherapie met verwijzing

De behandeling vindt plaats op verwijzing van een huisarts of specialist. Bij uw eerste afspraak dient u deze verwijzing samen met uw verzekeringspas en legitimatie mee te nemen.

Ergotherapie zonder verwijzing

Door een wetswijziging kunt u vanaf 2012 zonder verwijzing van een arts bij de ergotherapeut terecht. Deze mogelijkheid heet DTE: Directe Toegankelijkheid Ergotherapie.

DTE-screening

Als u zich zonder verwijzing bij Ergotherapie Reuver aanmeldt, is het verplicht om te beoordelen of u in aanmerking komt voor DTE. Dit gebeurt door middel van een screening tijdens de eerste afspraak. Onderdeel van de DTE-regeling is dat uw huisarts een verslag van deze screening ontvangt.

Meer informatie

Voor informatie over de vergoeding van ergotherapie vanuit de aanvullende verzekering kunt u de polisvoorwaarden van uw verzekering raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wilt u meer informatie over deze behandeling, neem dan contact met ons op.

Al onze specialisatiesBent u bekend met een andere diagnose of heeft u een andere hulpvraag? Neem hier contact met ons op.